Po operacji zaćmy komórki macierzyste regenerują soczewkę
10 marca 2016, 13:45Zespół z USA i Chin wykorzystał komórki macierzyste do regeneracji soczewki u niemowląt z wrodzoną zaćmą.
Wybiórczość nie szkodzi ich wzrostowi
21 lipca 2010, 12:14Choć dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu (ang. Autism Spectrum Disorder, ASD) bywają wybredne, jeśli chodzi o jedzenie, a ich dieta ulega przez to znacznemu okrojeniu, najnowsze badania sugerują, że nie zaburza to ich wzrostu.
Ule na parlamencie
5 kwietnia 2013, 11:33Na dachu Palais Bourbon, siedziby francuskiego Zgromadzenia Narodowego, ustawiono 3 ule w barwach flagi. W ten sposób tamtejsza władza ustawodawcza zamierza promować wolny od pestycydów miód.
Dziewczynki z wyższym poziomem witaminy D mają silniejsze mięśnie
18 czerwca 2018, 10:39Dziewczynki z wyższym poziomem witaminy D mają silniejsze mięśnie.
Elastomer termoplastyczny - alternatywa dla silikonowego implantu
22 stycznia 2008, 11:38Naukowcy z Politechniki Szczecińskiej opracowali materiał polimerowy, który swoimi właściwościami przypomina kauczuk silikonowy, ale ma cechy elastomeru termoplastycznego, wykazującego znacznie lepszą wytrzymałość na wielokrotne odkształcenie. Dlatego może być modyfikowany powierzchniowo lub w masie, a po zakończeniu użytkowania jest poddawany recyklingowi, czego nie można robić z wulkanizowanym elastomerem silikonowym.
Wolą być z tymi, co lubią podobnie zjeść
23 marca 2016, 07:19Niektóre ryby wolą towarzystwo zwierząt gustujących w podobnym pokarmie, które przez to podobnie pachną, niż pływanie z przedstawicielami swojego gatunku.
Nasze wirusowe dziedzictwo
30 lipca 2010, 15:41Ludzki genom zawiera w sobie mnóstwo zapożyczeń, jakie nagromadziły się przez miliony lat ewolucji, w tym DNA pochodzące od retrowirusów. Ale nie tylko. Jak się okazuje, nosimy w sobie dziedzictwo tak zabójczych wirusów, jak niesławna Ebola.
Uniwersalna gąbka przeciwtoksynowa
18 kwietnia 2013, 10:21Inżynierowie z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego wynaleźli nanogabkę, która usuwa z krwioobiegu różne toksyny, m.in. pszczół, węży czy bakterii (w tym pałeczek okrężnicy lub metycylinoopornego gronkowca złocistego, MRSA).
Schłodzone banany nie będą już tak ładnie pachnieć
29 czerwca 2018, 11:41Banany należą do najpopularniejszych owoców na świecie. To, jak się je przechowuje, nim trafią na sklepowe półki, może negatywnie wpłynąć na ich właściwości. Najnowsze badanie, którego wyniki ukazały się w Journal of Agricultural and Food Chemistry, pokazało, że niskie temperatury hamują aktywność białek, które odgrywają kluczową rolę w tworzeniu unikatowego zapachu bananów.
Drapanie: uzależniająca ulga
1 lutego 2008, 10:47Posługując się funkcjonalnym rezonansem magnetycznym, naukowcy z Wake Forest University odkryli, co się dzieje w mózgu podczas drapania. Okazało się, że wyłączeniu ulegają obszary związane z przykrymi wspomnieniami i emocjami, włączają się za to rejony związane z zachowaniami kompulsywnymi (Journal of Investigative Dermatology).